یکی از سادهترین روشهای ماهیگیری که به تجهیزات چندانی نیاز ندارد و معمولا برای ماهیگیری تفریحی و ماهیگیری در مقیاس پایین استفاده میشود، ماهیگیری با قلاب است. این روش نیازمند چندین ابزار ساده است ولی تکنیکهای متنوعی برای ماهیگیری با قلاب وجود دارد که در هر کدام از نوع خاصی تجهیزات استفاده میشود.
در این مقاله ابتدا با ساختار و انواع قلابهای ماهیگیری آشنا میشویم و سپس، تکنیکهای رایج برای ماهیگیری با قبلا را مرور میکنیم.
قلاب ماهیگیری باید چگونه باشد؟
برای ماهیگیری با قلاب، تا جایی که ممکن است باید قلاب ماهیگیری شما کوچک باشد. قلابهای کوچک سبب میشوند که طعمهی زنده، طبیعی به نظر برسد. به علاوه، قلابهای کوچکتر، نسبت به قلابهای بزرگتر، سریعتر وارد دهان ماهی میشوند.
واضح است که با قلابهای تیزتر میتوانید ماهی بیشتری بگیرید. برای اینکه تیزی قلاب ماهیگیری خود را آزمایش کنید، خیلی ساده نوک قلاب را روی ناخن انگشت خود بکشید؛ قلابهای تیز با این کار یک خراش خفیف روی ناخن به جای میگذارند، در حالی که قلابهای کند، روی ناخن سر میخورند.
در صورت لزوم، نوک قلاب را با قلاب تیزکن، تیز کنید. برای اینکار تنها کافی است قلابتیزکن را چند بار به صورت موازی با پایه قلاب روی نوک قلاب بکشید و سپس چند ضربه محکم به هر طرف قلاب بزنید.
آناتومی قلاب ماهیگیری
نوک (point) قلاب:
بخش تیز انتهایی قلاب که به درون دهان ماهی نفوذ میکند.
خار قلاب:
زائدهای تیز که از سمت نوک قلاب به جهت عکس چرخیده است و مانع آزاد شدن ماهی از قلاب میشود.
حلقه (eye) قلاب:
انتهای قلاب که به نخ یا طعمه ماهیگیری متصل میشود.
خم و پایه (bend and shank) قلاب ماهیگیری:
بخشی از قلاب که نوک قلاب را به حلقهی قلاب متصل میکند.
گپ (gap) قلاب:
فاصلهی بین تنه و نوک قلاب همانطور که در شکل میبینید، طعمه در خم قلاب ماهیگیری قرار میگیرد.
انواع رایج قلاب ماهیگیری
انواع مختلفی از قلابها برای ماهیگیری با قلاب استفاده میشوند که تفاوتهای کمی با همدیگر داشته و هر کدام با نوع خاصی از طعمه و ماهی سازگار میباشند. در زیر این انواع قلابها را معرفی میکنیم:
قلاب آبردین:
پایهی قلاب آبردین بسیار نازک و دراز است و برای صید ماهیهای کوچکی که کمیبزرگتر از یک کف دست هستند، ماهیهای کراپی و ماهی دیورابین (walleye) سبک تحت شناور مناسب است.

قلاب نگهدارندهی طعمه:
این قلاب، یکی از محبوبترین قلابها برای نگهداشتن طعمهی زنده است و با داشتن خارهای اضافی روی پایه قلاب، مانع از جداشدن طعمههایی مثل کرم خاکی میشود.

قلاب حلقوی:
انتخابی عالی برای ماهیگیرانی است که ماهی را شکار کرده و سپس رها میکنند. وقتی ماهی طعمه را میبلعد، خم داخلی سبب میشود قلاب در گلوی مای سر بخورد و فقط پس از رسیدن به دهان ماهی گیر میکند. برای صید گربهماهی و ماهی خاویری از این قلاب خیلی استفاده میشود.

قلاب تخم سالمون:
این نوع قلاب نیز دارای خار روی تنه است و معمولا برای ماهیگیری با قلاب شناور کاربرد دارد و طعمههای مورد استفاده عبارتند از تخم سالمون، کیسههای تخمریزی و کرمها برای شکار سالمون و قزلآلا

قلاب اختاپوس:
دارای شکلی گرد و یک گپ بزرگ است و برای صید اغلب ماهیها استفاده میشود.

قلاب چرخنده یا آفست:
شکل خم این قلاب جوری است که در هنگام گازکردن طعمه توسط ماهی به سمت بالا چرخیده و احتمال صید ماهی را افزایش میدهد.

قلاب سهتایی:
قلابهای سهتایی از یک حلقه و سه قلاب تشکیل شده کند و سه تنهی قلابها به موازات هم قرار داشته و نوک آنها در جهات مختلف است.
قلاب ضد خزه:
این نوع قلاب دارای یک تکه سیم است که یک سر آن به پایه قلاب وصل شده و سر دیگر آن یک حلقه میسازد که نوک قلاب را میپوشاند تا اجسامی مثل خزهها به آن نچسبند.

وزنههای ماهیگیری با قلاب
وزنههایی که برای ماهیگیری با قلاب استفاده میشوند از جنس پلاستیک یا فلز هستند. کاربردهای اصلی وزنههای ماهیگیری عبارتند از صید ماهی از کف آب، ماهیگیری در آب جاری و ماهیگیری پرتابی (پرتاب قلاب ماهیگیری).
انواع مختلفی از وزنههای ماهیگیری وجود دارند که هر کدام از آنها کاربرد خاص خود را دارند.
به علاوه، در ماهیگیری با قلاب شناور، برای حفظ تعادل قلاب کاربرد دارند. به مجموعهای از وزنهها و اشیاء روی بخشی از نخ ماهیگیری، ریسه گفته میشود.
وزنههای بشکهای:
از این وزنهها در ریسههای نوع اسلیپ (slip rigs) استفاده میشود.
وزنهی چاکدار (split shot):
این وزنهها را میتوان به راحتی با فشار دست از روی ریسه جدا کرد.
ریسه جریانی (stream rig):
این نور ریسه همانطور که در شکل زیر میبینید با فاصلهای نسبت به قلاب به نخ وصل میشود و میتوان در انتهای آن تعدادی اسپلیتشات نصب کرد. و بدین صورت تعادل قلاب شناور را حفظ نمود:
ریسه جریانی (استریم ریگ)
وزنهی مغز لاستیکی:
این وزنهها یکی از سنگینترین انواع وزنههای ماهیگیری هستند.
وزنهی دراپشات (drop-shot):
این وزنهها در شکلهای استوانهی گرد یا مکعب مستطیلی دراز با ازجنس سرب یا تنگستن بوده که برای ثابت نگهداشت قلاب در زیر قایق استفاده میشوند.
انواع دیگری از وزنهها مثل ریسهی دراپشات، وزنههای دیسکی، وزنههای گلولهای، وزنههای تسبیحمانند، وزنههای هرمی شکل، تخممرغی و … وجود دارند که آنها نیز کاربردهای خاص خودشان را دارند ولی وزنههای توصیف شده در بالا از همه محبوبتر هستند.
انواع روشهای ماهیگیری با قلاب
تکنیکهای مختلفی برای ماهیگیری با قلاب استفاده میشوند که در اینجا به طور خلاصه، بعصی از آنها را توصیف میکنیم:
روش پرتابی (CS):
در این روش ماهیگیر در ساحل یا روی قایق میایستد و با استفاده از یک چوب ماهیگیری و قرقره، قلاب را به درون آب پرتاب میکند. تکنیکهای مرتبط با این روش عبارتند از : پرتاب شلاقی، ماهیگیری پرتابی با استفاده از یک طعمهی مصنوعی، غوطهوری و … .
ماهیگیری دستی با قلاب از عمق دریا (BF):
در این روش، ماهیگیر روی قایق است و یک نخ ماهیگیری که یک وزنه به انتهای آن متصل شده به درون آب و کنار قایق میاندازد. این نخ دارای تعدادی نخ جانبی است که به انتهای هرکدام یک قلاب متصل است.
ماهیگیری دستی نزدیک به ساحل (IH):
همانند روش BF است با این تفاوت که از طعمه مصنوعی استفاده و در آبهای کمعمقتر انجام میشود.
ماهیگیری با استفاده از نخ کاکا (KL):
در این روش یک نخ ماهیگیری بسیار بلند اصلی به صورت افقی در عمق آب قرار گرفته و تعدادی نخ قلابدار از آن منشعب میشوند.
ماهیگیری با نخ کوتاه (SL):
نخ اصلی به صورت افقی با استفاده از شناورهایی روی آب شناور باقیمانده و قلابها و طعمههای متعددی از آن آویزان هستند.
روشهای دیگری نیز برای ماهیگیری با قلاب وجود دارند، ولی روشهای گفته شده در بالا، محبوبترینها هستند.
محصولات مرتبط :
مقالات مرتبط :
- اطلاعات اولیه در مورد قایق موتوری و مزایایی استفاده از آن
- چوب ماهیگیری ارزان به همراه معرفی انواع چوب ماهی گیری
ما را در اینستاگرام دنبال کنید .